Sabah negeri ke-2 melaksanakan aplikasi pembayaran secara digital

Kota Kinabalu :  Kerajaan Sabah hari ini melancarkan aplikasi pembayaran digital e-wallet, Sabah Pay untuk menjadikan kehidupan rakyat lebih mudah.


Ketua Menteri, Datuk Seri Mohd Shafie Apdal berkata aplikasi tersebut menawarkan kutipan wang berpusat melalui Modul Koleksi Sabah Pay bagi meningkat dan memperbaiki proses pelunasan dan kutipan kerajaan negeri, meningkatkan kebertanggungjawaban dan tadbir urus korporat serta meningkatkan kecekapan sistem penyampaian perkhidmatan. 

“Fasa 1 Sabah Pay menawarkan beberapa ciri termasuk kutipan wang berpusat untuk Kerajaan Sabah melalui Modul Koleksi Sabah Pay yang akan meningkatkan kecekapan pengurusan kerajaan negeri.  


“Ciri-ciri lain adalah Modul Peristiwa untuk maklumat mengenai peristiwa yang berlaku di Sabah, Modul Promosi untuk promosi yang disediakan oleh komuniti perniagaan dan komersil dan Modul Pelaporan Insiden untuk memudahkan pengguna menonjolkan perkara tertentu yang berkaitan dengan jabatan dan agensi kerajaan masing-masing.


“Pengenalan Sabah Pay bertujuan untuk menjadikan Sabah lebih inklusif dan mesra gaya hidup yang tidak dapat dielakkan akan meningkatkan taraf hidup rakyat Sabah dan mewujudkan peluang. 


“Melalui Sabah Pay, warganegara dan pelancong dapat menikmati semua ciri yang akan menjadikan kehidupan mereka lebih mudah,” ujar beliau dalam sidang media selepas melancarkan Sabah Pay di sini, pada Selasa.

E-wallet dibangun dan diuruskan oleh Perbadanan Pinjaman Sabah (SCC) dengan kerjasama pengendali e-wallet, BoostSunline International (Malaysia) Sdn. Bhd sebagai pemaju sistem, Alibaba Cloud Malaysia Sdn. Bhd. sebagai penyedia perkhidmatan dan Kumpulan AmBank.  

Tambah Shafie, lebih banyak perkhidmatan akan diperkenalkan dalam fasa akan datang seperti Sabah eKYC, akaun maya, pemarkahan kredit, Open API, makanan & minuman, e-Parking6Ticket (Park Entrance & Transport), pembiayaan maya, pelbagai pembayaran saluran, pinjaman, produk insuran dan pelaburan dan sebagainya.


Pada majlis itu, Shafie juga mendedahkan selain melibatkan semua jabatan dan agensi negeri bermula Februari, sasaran turut difokus kepada 60 peratus kutipan jabatan dan agensi negeri dilakukan melalui Sabah Pay serta jumlah penggunanya mencapai 100 ribu orang menjelang akhir tahun ini.


“Sehingga kini, terdapat 27 jabatan dan agensi kerajaan negeri dan 28 entiti perniagaan dan komersil dari pelbagai sektor seperti perkhidmatan, runcit, hospitaliti, ruang perniagaan dan persatuan yang menyertai Sabah Pay.


“Sebagai promosi, Sabah Pay menawarkan kepada 10,000 pengguna pertama kredit sebanyak RM10 untuk setiap pengguna berdaftar yang melakukan urus niaga pertama mereka dengan Sabah Pay untuk jumlah transaksi melebihi RM30,” katanya yang turut menyaksikan majlis menandatangani memorandum persefahaman (MoU) di antara SCC yang diwakili oleh Ketua Pegawai Eksekutif, George Taitam Tulas dengan Boost dan SCC dengan Alibaba Cloud Malaysia Sdn.Bhd.

Pelancaran aplikasi terbabit menjadikan Sabah sebagai negeri kedua di Malaysia yang melaksanakan aplikasi digital selepas Sarawak Pay sejak November 2017.

Kenyataan media dan gambar disediakan oleh Jabatan Penerangan.

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.