Kota Marudu mencatatkan kes pertama Covid-19

KOTA KINABALU: Kota Marudu yang direkodkan sebagai zon hijau semenjak pelaksanaan PKP kini mencatatkan satu kes baru Covid-19.

Pengarah Jabatan Kesihatan Negeri Sabah (JKNS) Datuk Dr Christina Rundi berkata kes yang pertama merupakan seorang pesakit yang dirujuk oleh Hospital Kota Marudu ke Hospital Wanita dan Kanak-Kanak Sabah (HWKKS) untuk rawatan lanjut.

“Kes dikesan positif COVID-19 oleh HWKKS dan beliau telah dimasukkan ke wad Hospital Queen Elizabeth pada hari ini untuk rawatan lanjut.

“Punca jangkitan untuk kes baru ini masih dalam siasatan pihak Pejabat Kesihatan,” beliau berkata dalam satu kenyataan akhbar.

Sabah juga mencatatkan satu lagi kes terbaru daerah Tawau merupakan seorang penumpang yang tiba di Tawau melalui pesawat komersil dari Kuala Lumpur.

“Peningkatan jumlah kemasukan ke Negeri Sabah melalui pintu masuk laluan udara dapat dilihat sejak Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) Fasa 4 bermula.

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.