Bung turun padang, akan tubuh pasukan tugas khas untuk bencana

Kota Belud : Pasukan petugas khas yang bertanggungjawab terhadap pengurusan krisis dan bencana di negeri ini akan dicadangkan dalam mesyuarat kabinet.

Timbalan Ketua Menteri I, Datuk Seri Bung Moktar Radin berkata, pasukan tersebut berperanan untuk memantau dan mengenal pasti kawasan-kawasan yang sering diancam bencana serta menyediakan pelan tindakan kecemasan. 

“Satu pasukan task force diperlukan bagi meneliti pelan penyelesaian jangka masa panjang terhadap kawasan yang sering dilanda bencana di samping itu mengenal pasti kawasan berisiko tinggi untuk sesuatu bencana berlaku.

“Pasukan pemantau ini juga perlu bersedia mendepani sebarang kemungkinan dan penyelesaian segera bila sesuatu bencana berlaku,” jelas beliau selepas mengadakan tinjauan  jambatan putus di Jalan Melangkap Piasau dekat sini, pada Rabu. 

Ujar Bung yang juga Menteri Kerja Raya, Jambatan Jalan Melangkap Piasau Gaur yang terputus sedang dibaik pulih dan dijangka boleh digunakan dalam tempoh seminggu. 

“Pembaikan jambatan ini merupakan tindakan segera diambil bagi memudahkan penduduk sini menjalankan aktiviti harian sebelum rancangan bina semula jambatan dilaksanakan,” tambah beliau.

Jabatan Jalan Melangkap Piasau Gaur terputus pada Isnin lepas akibat hujan lebat berterusan dan juga menyebabkan banjir di beberapa daerah di negeri ini. 

Turut hadir Pengarah Jabatan Kerja Raya Sabah, Datuk Ir Richard Jomiji Kinsil, Serta Pegawai Daerah Kota Belud, Diyanah Abdullah.

Sumber Kenyataan dan gambar: Jabatan Penerangan Sabah

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.