KOTA KINABALU: Seramai 12 orang telah dikenakan kompaun ingkar perintah kawalan pergerakan bersyarat.
Pada 05/01/2021, jam lebih kurang 11.00 malam, sepasukan Polis dari BSJ IPD Kota Kinabalu telah menjalankan tugas pemantauan OP Covid 19 (PKPB), di sekitar kawasan Daerah Kota Kinabalu.
Ketua polis daerah ACP Habibi Majinji berkata semasa pasukan serbuan sampai di salah sebuah premis yang terletak di Damai Plaza Luyang, Kota Kinabalu telah memeriksa (12) orang yang terdiri dari penjaga premis dan pelangan.
“Penjaga premis telah membenarkan pelanggan-pelanggan makan dan minum di dalam premis tanpa penjarakan sosial semasa tempoh PKPB.
“Didapati (12) orang penama terbabit Ingkar Arahan yang dikeluarkan semasa dalam tempoh PKPB dan telah melakukan kesalahan di bawah PeraturanPeraturan Pencegahan dan Pengawalan Penyakit Berjangkit (No.8), Peraturan 10 dan boleh dihukum di bawah Peraturan 11.
“Kompaun telah dikenakan kepada kesemua 12 orang tersebut atas kesalahan di bawah Per. 10 PPPDPPB (No.8) 2020.”