Kota Belud lancar khidmat pendaftaran vaksin

KOTA BELUD: Pusat Khidmat Rakyat Parlimen Kota Belud telah melancarkan inisiatif memudahcara pendaftaran suntikan Covid-19 di daerah ini melalui pesanan aplikasi WhatsApp.

Ahli Parlimen Kota Belud, Isnaraissah Munirah Majilis dalam kenyataannya berkata, inisiatif tersebut merupakan usaha untuk mendaftar lebih ramai warga Kota Belud mendapatkan suntikan vaksin bagi mencegah penularan Covid-19 di dalam komuniti.

“Saya mendapat banyak keluhan bahawa mereka telah mendaftar dalam aplikasi MySejahtera sejak tiga bulan lepas tetapi masih belum dipanggil untuk disuntik sehingga ke hari ini.

“Saya berharap agar usaha ini dapat membantu proses pendaftaran agar lebih ramai yang akan disuntil dalam kadar segera,”

Setakat semalam, terdapat 13,530 yang telah pun mendaftar melalui aplikasi MySejahtera tetapi hanya kira-kira 2,000 penduduk termasuk frontliners yang menerima vaksin.

Dalam sehari, pusat pemberian vaksin Kota Belud berkeupayaan memberi vaksin sekitar 1000 orang maksima.

Berdasarkan data daerah Kota Belud yang mempunyai populasi seramai 74,400 yang berumur 18 tahun ke atas, ini akan mengambil masa lebih kurang 150 hari untuk habiskan dua dos. Kota Belud juga kini mempunyai dalam 8 kawasan arahan PKPD.

“Saya berharap, dengan ada nya aplikasi mudah untuk mendaftar melalui whatsapp ini maka Daerah Kota Belud diberi perhatian kerana kita juga merupakan Pusat Kuarantin yang menampung seluruh kawasan Pantai Barat Sabah.”

Menurut Munirah yang juga Ketua Wirawati Parti Warisan Sabah berkata, senarai yang mereka kumpul melalui inisiatif tersebut akan dihantar kepada Pejabat Kesihatan Kota Belud setiap hari.

Butiran berkenaan inisiatif tersebut boleh didapati dari laman Facebook Rasmi Munirah yang dikongsi pada hari ini.

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.