TOKYO: Sebagai tuan rumah olimpic, Tokyo telah mengambil masa selama dua tahun untuk menghasilkan lebih kurang 5,000 pingat untuk sukan yang tengah berlangsung sekarang.
Usaha tersebut telah melibatkan hampir semua warganegera di Jepun untuk mereka dermakan hampir 80,000 kilogram alat elektronik yang lama seperti telefon bimbit dan komputer riba kepada penganjur.
Kempen kitar semula tersebut menghasilkan 32 kilogram emas, 3492 kg perak dan 2199 kg gangsa
Selepas pengumpulan alat-alat elektronik, langkah seterusnya melibatkan kontraktor untuk proses pembongkaran, pengekstrakan dan penapisan.
Penganjur juga telah mengadakan pertandingan rekabentuk pingat tahun 2020 di mana terdapat 400 penyertaan.
Ternyata barangan terpakai masih terdapat nilai dan ia juga boleh mengurangkan jumlah sampah elektronik yang boleh memudaratkan kesihatan sekiranya tidak dilupus dengan baik.