Rhythms of Kinabalu 2021 kembali lagi

KOTA KINABALU: Kementerian Pelancongan Seni dan Budaya Malaysia melalui Jabatan Kebudayaan dan Kesenian Negara (JKKN) akan menganjurkan program Rhythms of Kinabalu @ Online 2021  “Musical Land Below The Wind” pada 23 dan 24 Oktober 2021 (Sabtu & Ahad).

Program tersebut akan disiarkan melalui saluran media Sosial JKKN TV.

“Rhythms of Kinabalu @ Online 2021 bertujuan untuk penyemarakkan dan pemeliharaan seni tari dan muzik negeri Sabah.

“Ia juga bertujuan untuk menyebarluaskan aktiviti-aktiviti kesenian dalam usaha merancakkan dan memacu sektor industri kreatif di negeri Sabah dan seterusnya meningkatkan apresiasi seni muzik dan tari khasnya masyarakat tempatan di negeri Sabah,” menurut satu kenyataan media.

Program yang disiarkan melalui JKKN TV selama 2 hari ini dianjurkan secara bersama-sama dengan beberapa agensi iaitu JKKN Sabah, Pejabat Kementerian Pelancongan Seni dan Budaya Malaysia, Perbadanan Kemajuan Kraftangan Malaysia Cawangan Sabah, Kementerian Pelancongan Kebudayaan dan Alam Sekitar Sabah (KePKAS), Radio Televisyen Malaysia, Tourism Malaysia, Lembaga Kebudayaan Negeri Sabah, Sabah Tourism, Universiti Malaysia Sabah dan Akademi Seni Dan Teknologi Kreatif (ASTIF). 

ROK telah dianjurkan sejak tahun 2011 hingga 2017, terhenti seketika dan di adakan semula pada tahun 2021 dengan konsep yang baharu dan norma baharu akibat daripada pandemik Covid 19 yang mana bentuk persembahan yang ditampilkan mengikuti SOP yang telah ditetapkan oleh kerajaan dari masa ke semasa.

“JKKN Sabah telah menambahbaik serta memberi suntikan baharu dengan mempelbagaikan pengisian aktiviti untuk semua peringkat umur dan sesuai ditontoni oleh seisi keluarga serta khalayak yang berbeza.

“Antara pengisian ROK 2021 adalah seperti persembahan muzikal ”Musical Land Below The Wind” yang merangkumi Bahagian Pantai Barat Utara, Bahagian Pantai Barat, Bahagian Pedalaman Atas, Bahagian Pedalaman Bawah, Bahagian Sandakan dan Bahagian Pantai Timur Sabah seperti nyanyian, tarian, koir, okestra muzik, promosi produk seni budaya dan pelancongan negeri Sabah.” 

Antara artis tempatan yang turut membuat persembahan dan bersama-sama menjayakan ROK pada kali ini adalah Jimmy Palikat, Francis Landong, Canang Busker, Fauziah Gambus, Razali Kulintangan, Dyana, Aziz Omar, Siti Fairuz, Razip@Anip, Kumpulan Kesenian JKKN Sabah, Kumpulan Kesenian Lembaga Kebudayaan Negeri Sabah, Kumpulan Tagap Dance, Kumpulan Pratama Dance, Kumpulan D’Step, Kumpulan Pemuzik Tempatan Tradisional Negeri Sabah, Kumpulan Pemuzik Okestra Moden (UMS), Artis Budaya Muzik Tradisional Lembaga Kebudayaan Negeri Sabah, In Unity Chorale Choir dan juga Maya Hejnowska yang merupakan Juara Unduk Ngadau Kaamatan 2021.

Penganjuran program ini diharap dapat memberi impak baharu dalam penyemarakan seni dan industri pelancongan negara khususnya di Sabah, dan seterusnya mewarnai seni di negeri Sabah dalam pelbagai medium dan genre  kesenian pada setiap kali penganjurannya. Apatah lagi meletakkkan ritma dan muzik tradisional negeri Sabah suatu acara penting untuk hidangan dan hiburan masyarakat umum.

Untuk maklumat lanjut mengenai ROK 2021, orang ramai boleh layari laman sesawang www.jkkn.gov.my atau laman sosial www.facebook.com/mysenibudaya dan www.facebook.com/jkknsabah.

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.