Taman Tun Fuad Stephens tutup kerana tanah runtuh

KOTA KINABALU, 13 Oktober, 2021: Pengurusan Taman Tun Fuad Stephen terpaksa menutup seluruh Taman daripada orang awam.

Ini disebabkan apabila hujan lebat selama beberapa hari, keadaan tersebut telah menyebabkan tanah runtuh dan pokok tumbang di sepanjang trek larian.

Pemimpin Pembangunan Masyarakat (PPM) Luyang Gee Tien Siong mengatakan bahawa kebimbangan terhadap keselamatan orang awam dan dikhuatiri bahawa keadaan mungkin bertambah buruk, pihak pengurusan Taman memutuskan menutupnya buat sementara waktu untuk kerja pembaikan dan pemulihan.

Gee, yang juga Naib Presiden Parti Maju Sabah (SAPP) meminta orang ramai untuk bersabar dan menjaga keselamatan diri. Menurutnya lagi, beliau telah menghubungi Mark Daniel, yang bertugas di taman hari ini bagi mendapatkan maklumat.

Petugas membersihkan Taman Tun Fuad
Petugas membersihkan Taman Tun Fuad

“Bagi mereka yang ingin berolahraga, berjoging, ada banyak tempat alternatif lain yang telah dibuka kembali untuk umum,” katanya.

Gee dalam kenyataannya mengatakan bahawa beliau menerima banyak pertanyaan dari orang ramai, mengapa Taman Tun Fuad Stephens masih belum dibuka untuk kegunaan orang awam sejak kerajaan Sabah telah mengumumkan kelonggaran kawalan pergerakan.

“Diharapkan orang ramai dapat memberi masa kepada pihak pengurusan taman untuk membersihkan serpihan dan menyelesaikan pemulihan taman tersebut sepenuhnya.

“Setelah itu, pihak pengurusan taman kemudian akan memutuskan tarikh yang sesuai untuk membuka tempat tersebut kepada awam setelah penilaian keselamatan dilakukan., ”tambah Gee.

Gee juga mengucapkan terima kasih kepada pihak pengurusan kerana mengutamakan keselamatan.

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.