Gangguan seksual: JHL mengambil tindakan terhadap pegawai

KOTA KINABALU: Jabatan Hidupan Liar telah mengambil tindakan terhadap pegawai atasan yang membuat penyataan bertulis yang bersifat gangguan seksual di halaman Facebook pada 18 oktober 2021 lalu.

Menteri Pelancongan, Kebudayaan dan Alam Sekitar (KEPKAS) Sabah berkata di satu kenyataan media Jabatan Hidupan Liar telah mengambil tindakan pada 20 Oktober 2021 ke atas pegawai tersebut di bawah Peraturan-peraturan Pegawai Awam Negeri Sabah Bil. 225 (2) atas kesalahan di bawah peraturan 209(2)(a) dan 209(2)(b).

Beliau akui, perbuatan itu telah mencemarkan nama baik perkhidmatan awam.

Beliau juga berkata kementerian tersebut memandang serius berhubung dakwaan seorang bekas pekerja wanita di Unit Perlindungan Hidupan Liar terhadap satu penyataan di laman sosial facebook yang ditulis oleh staf di unit terbabit yang berunsur “gangguan seksual”.

Dalam pada itu, berhubung satu lagi dakwaan bekas pekerja terbabit yang mengatakan bahawa wang Unit Perlindungan Hidupan Liar telah disalahguna, Jabatan telah meminta pencerahan daripada CEO Malaysian Palm Oil Council pada 8 March 2019.

Menurut laporan yang diberi, pengunaan kewangan selain kegunaan kerja unit itu adalah dibenarkan mengikut kebijaksanaan pegawai yang mengawal kewangan.

Walau bagaimanapun, tindakan selanjutnya terhadap pegawai terlibat akan ditentukan dalam masa terdekat.

“KEPKAS sama sekali tidak akan berkompromi dan akan mengambil tindakan tegas terhadap mana-mana staf yang mengambil kesempatan atau menyalahguna kuasa mereka sebagai staf kerana kementerian amat mengutamakan keselamatan, kebajikan, dan kualiti seluruh warganya, khususnya dalam mengamalkan budaya integriti dan profesional yang tinggi”.

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.