Harga tiket melambung disebabkan permintaan tinggi, kata AirAsia

SEPANG: AirAsia telah beberapa kali menyerahkan permohonan untuk penambahan kekal kekerapan penerbangan berjadual dari Semenanjung dan Sabah ke Sarawak semenjak awal tahun ini, termasuk yang terakhir dikemukakan pada minggu lepas yang meliputi permohonan untuk penerbangan tambahan bagi musim cuti Krismas dan Tahun Baru Cina.

AirAsia telah menerima kelulusan rasmi daripada Kementerian Pengangkutan dan Jawatankuasa Pengurusan Bencana Negeri Sarawak (SDMC) hari ini untuk tambahan 42 penerbangan mingguan dari Semenanjung dan Sabah ke Sarawak bagi tempoh terhad iaitu dari  11 Disember 2021 sehingga 5 Januari 2022.

“Ini telah secara langsung menurunkan harga tiket Kuala Lumpur-Kuching dari sekitar RM1,000 sebelumnya kepada kurang RM200 sehala dan ianya sudah pun hampir habis terjual sebaik jualan dibuka.

“Sebagai penerbangan kos rendah, kami memerlukan jumlah inventori yang tinggi untuk membolehkan kami menawarkan harga tiket yang rendah kepada penumpang.

“Operasi kami adalah berlandaskan kecekapan ekonomi (economies of scale) iaitu dengan mendapatkan jumlah penumpang yang tinggi dan seterusnya membahagikan penjimatan kos kepada mereka. Ini membolehkan penumpang menikmati tambang rendah dan banyak penjimatan.

“Harga purata untuk tambang penerbangan AirAsia antara Sarawak dan Semenanjung sebelum ini hanya sekitar RM160 sehala setiap penumpang. Harga purata ini mengambil kira harga tertinggi dan terendah termasuk semasa kami menawarkan jualan promosi tambang percuma,” Riad Asmat, Ketua Pegawai Eksekutif AirAsia Malaysia berkata di satu kenyataan media.

Asmat juga berkata model penetapan harga AirAsia adalah berdasarkan permintaan dan penawaran dan ianya serupa dengan yang digunapakai oleh syarikat penerbangan lain seluruh dunia.

Walau bagaimanapun, pematuhan terhadap kekerapan penerbangan yang dihadkan oleh SDMC telah menyebabkan pengurangan inventori tiket penerbangan yang ditawarkan dan seterusnya menyebabkan mekanisme penetapan harga dinamik kami menghasilkan harga yang tinggi apabila tiket pada harga rendah telah habis terjual.

Ini juga adalah mekanisme sama yang digunapakai untuk menawarkan harga promosi termasuk tiket serendah RM99 sehala pada Oktober lalu.

“Secara umumnya, harga tiket akan meningkat semakin hampir ke tarikh penerbangan dan juga semasa musim cuti, apabila hampir semua penerbangan kami hampir penuh sehingga 90 peratus.

“Jumlah kekerapan penerbangan yang dihadkan merupakan faktor utama yang melonjakkan harga tiket bagi semua syarikat penerbangan.”

Untuk rekod, AirAsia mengendalikan lebih 300 penerbangan mingguan ke Sarawak bagi tempoh sebelum pandemik, menghubungkan Kuching, Sibu, Miri dan Bintulu dengan Kuala Lumpur, Penang, Johor Bahru, Kota Kinabalu serta pelbagai destinasi di Malaysia.

Untuk laluan Kuala Lumpur-Kuching sahaja, AirAsia mengendalikan sebanyak 12 hingga 15 penerbangan sehari sebelum tempoh pandemik, tetapi dengan kelulusan terbaru daripada MOTS, kami hanya dibenar mengendalikan 5 penerbangan harian bagi laluan popular ini dan ini merupakan pengurangan 67% dalam kapasiti kami disebabkan sekatan oleh SDMC.

“Ramai telah mendapatkan tiket kami pada harga rendah semasa jualan promosi pada Oktober lepas dengan harga tiket antara Kuala Lumpur dan Sarawak hanya serendah RM99 sehala.

“Amat jelas bahawa permintaan sememangnya tinggi tetapi buat masa ini kami tidak dapat memenuhinya sehinggalah kelulusan diberikan untuk lebih banyak penerbangan.”

“Kami ingin merakamkan setinggi-tinggi penghargaan dan terima kasih kepada SDMC dan MOTS atas kelulusan untuk penambahan penerbangan terbaru bagi musim cuti dan perayaan Krismas. Kami dengan ini merayu kepada MOTS dan SDMC untuk juga meluluskan permohonan penerbangan tambahan untuk Tahun Baru Cina, dan seterusnya menghapuskan sepenuhnya sekatan atas kekerapan bagi penerbangan yang telah diluluskan. Ini akan membolehkan kami menguruskan kos dengan lebih baik dan cekap dan seterusnya menurunkan tambang untuk manfaat semua penumpang.

“AirAsia sentiasa komited untuk menyediakan tambang dengan harga berpatutan dan memberikan penjimatan, selaras dengan slogan kami “Kini semua orang boleh terbang”. Sejak mula beroperasi, berjuta-juta penumpang telah terbang bersama AirAsia termasuklah mereka yang merasai pengalaman terbang untuk kali pertama. Bagaimanapun, kami tidak mampu untuk menambah penawaran tiket penerbangan bagi menampung permintaan tinggi disebabkan sekatan penerbangan dan menjejaskan keupayaan kami untuk memberikan tambang murah dan berpatutan.

“AirAsia juga sentiasa komited untuk pembukaan sepenuhnya aktiviti perjalanan dan pelancongan di Sarawak, dan akan sentiasa berkerjasama rapat dengan pihak berkuasa berkenaan termasuklah untuk kesihatan, penerbangan awam, dan badan penggalakan pelancongan bagi memastikan pematuhan tertinggi semua peraturan dan garis panduan bagi semua penerbangan yang kami kendalikan.”

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.