Pendaki gunung Kinabalu meninggal dunia

RANAU: Seorang warganegara lelaki berumur 51 tahun telah meninggal dunia semasa mendaki gunung Kinabulu petang tadi.

Mangsa tersebut disahkan meninggal dunia di lokasi kejadian oleh Pegawai Perubatan KKM dan setrusnya diserahkan kepada pihak Polis untuk tindakan lanjut dan operasi ditamatkan pada jam 430pm.

Menurut pihak bomba, mereka mendapat panggilan untuk menurunkan mangsa pada jam 1.23pm. dan kejadian tersebut berlaku di KM 3.2 Gunung Kinabalu.

“Pasukan Mencari dan Menyelamat Gunung Kinabalu (MOSAR) menerima panggilan kecemasan daripada Malim Gunung lapor terdapat seorang pendaki tidak sedarkan diri di kilometer 3.2(mendaki).

“Tindakan awal pasukan MOSAR, anggota Sabah Park dan Malim Gunung memberi bantuan pernafasan(CPR) seterusnya membawa mangsa turun ke Timpohon Gate menggunakan pengusung Robertson stracher. “

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.