KPDN Sabah komited menangani pembaziran makanan.

KOTA KINABALU: Kementerian Perdagangan Dalam Negeri dan Kos Sara Hidup (KPDN) Sabah komited dalam memperkasa program Food Bank Malaysia dengan menempatkan mesin pembungkus makanan retort di premis pengusaha makanan.

Pengarah KPDN negeri Georgie Abas berkata inisiatif itu bagi mengelak makanan yang masih elok dan selamat daripada dibuang.

“Inisiatif ini merupakan kaedah terbaik dalam mengendalikan lebihan makanan yang dihasilkan oleh industri makanan, peruncitan, hotel dan restoran serta dapat membantu mengurangkan kadar pembaziran di negara ini.

“Teknologi pembungkusan retort ialah kaedah mengawet makanan tanpa menggunakan bahan kimia. Ia menggunakan suhu tinggi (pensterilan) untuk membunuh bakteria berbahaya.

“Hayat simpanan lebihan makanan yang melalui proses retort ini juga boleh ditingkatkan daripada 18 kepada 24 bulan,” katanya dalam satu kenyataan.

Pelaksanaan proses pembungkusan melibatkan sekretariat Food Bank Malaysia (SFBM), KPDN negeri, pengusaha hotel, katerer dan pengeluar makanan.

Georgie menambah, program itu juga menyasarkan untuk membantu keluarga dan pelajar dalam kumpulan berpendapatan B40, mangsa bencana alam antara lain.

Bagi projek perintis di Sabah, beliau berkata kementerian telah menempatkan mesin pembungkusan retort di BTC Maju Holding Sdn. Bhd semalam.


Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.