APMM merekodkan 1,143 kes tangkapan 2022.

SANDAKAN, 11 Feb – Agensi Penguatkuasaan Maritim Malaysia (Maritim Malaysia) telah merekodkan sebanyak 1,143 kes tangkapan atas pelbagai kesalahan melalui operasi yang telah digerakkan oleh agensi ini sepanjang tahun lalu.


Menteri Dalam Negeri, YB Datuk Seri Saifuddin Nasution Ismail berkata, beliau berpuas hati dengan komitmen yang ditunjukkan oleh Maritim Malaysia dalam menjalankan tugas menjaga keselamatan di kawasan perairan maritim negara.


“Saya dimaklumkan, pada tahun lepas sahaja hampir RM4.8juta hasil rampasan diperolehi manakala lebih RM45 juta denda / kompaun telah dikeluarkan kepada pesalah yang telah ditahan oleh pihak Maritim Malaysia.
Daripada jumlah yang direkodkan itu tadi, Maritim Malaysia telah membuktikan mereka memiliki kemahiran dan kepakaran setanding dengan agensi
penguatkuasaan yang lain di dalam negara ini.”


Beliau berkata demikian selepas menyempurnakan Lintas Hormat Aset Laut, Udara dan Darat berkonsepkan `Fleet Review’ berhampiran pejabat Zon Maritim Sandakan,Sabah sempena Sambutan Hari Ulang Tahun Ke agensi ini hari ini.


Turut hadir sama, Timbalan Menteri Dalam Negeri, YB Datuk Seri Dr. Shamsul Anuar Nasarah serta Ketua Pengarah Maritim Malaysia, Laksamana Maritim Datuk Mohd Zubil Mat Som.


Saifuddin turut mengakui melalui aset-aset terkini yang ditunjukkan, beliau yakin agensi ini mampu mengawasi keselamatan perairan negara serta dapat menjayakan operasi mencari dan menyelamat (CARILAMAT) di laut.


“Sebanyak 11 buah kapal, 3 buah pesawat udara dan 4 buah bot pengiring keselamatan terlibat dalam acara lintas hormat sebentar tadi. Ini merupakan sebahagian daripada aset Maritim Malaysia yang digunakan dalam penugasan dan operasi agensi ini.”

Masih mengekalkan tema sebelum ini iaitu “Kami Serius Melaksanakannya” .

Tema ini dilihat mampu menyemarakkan semangat setia, dedikasi dan kesungguhan warga Maritim Malaysia dalam melaksanakan amanah yang dipertanggungjawabkan kepada agensi ini.


Pada sambutan pada kali ini, Maritim Malaysia turut melaksanakan Eksesais Maritim Perkasa bil 2/2023 di perairan Negeri Sabah.

Eksesais ini adalah latihan dalam bentuk operasi dari sudut memperkasakan dan meningkatkan kompetensi keberadaan aset-aset Maritim Malaysia di laut dan udara dalam strategi membanteras jenayah di perairan negara.


Selain Eksesais Maritim Perkasa, orang ramai yang hadir ke sambutan ini turut dapat menyaksikan demontrasi Pasukan Khas dan Penyelamat (PTK), pameran daripada agensi kerajaan dan berpeluang mendapatkan perkhidmatan pemeriksaan kesihatan.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.