BERNAS digesa tidak catu bekalan beras di Sabah

KOTA KINABALU: Syarikat Padiberas Nasional Berhad (Bernas) digesa agar tidak membuat catuan bekalan beras kepada pemborong-pemborong di negeri Sabah.

Naib Presiden Majlis Belia Malaysia, Encik Azuwan Marjan @ Norjan berkata, beliau dimaklumkan oleh para pemborong beras bahawa Bernas telah mula membuat catuan bekalan beras kepada pemborong di Sabah sejak 13 April 2020.

Katanya, tindakan Bernas membuat catuan bekalan itu akan menyebabkan berlaku kekurangan beras di pasaran tempatan untuk kegunaan penguna terutama semasa PKP dan bulan Ramahan.

Beliau berkata, dikala negara menghadapi pandemik Covid-19 dan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) yang masuk fasa ketiga, telah menyebabkan keperluan dan permintaan beras yang menjadi makanan ruji negara meningkat.

“Rakyat yang duduk di rumah sepanjang tempoh penguatkuasaan PKP telah menyebabkan peningkatan permintaan beras sehingga lebih 30 peratus pada bulan Mac berbanding sebelumnya.

“Dengan catuan yang telah dibuat oleh Bernas menyebabkan para pemborong beras di Sabah tidak dapat membekalkan bekalan yang diperlukan oleh para peruncit”, katanya dalam kenyataan, hari ini.

PKP mula berkuat kuasa pada 18 Mac lalu sebagai langkah kerajaan memerangi wabak Covid-19. Ia dijangka berakhir pada 28 April ini.

Secara purata pemborong beras di Sabah mendapatkan bekalan beras dari Bernas sebanyak 20 ribu metrik tan sebulan.

Azwan Katanya, memandangkan permintaan beras telah meningkat dalam tempoh PKP dan Bernas pula membuat catuan kepada para pemborong, akan menyebabkan mereka sukar memenuhi permintaan pasaran dan keperluan meningkat pengguna.

“Dengan peningkatan permintaan beras, yang ketara, kenapa Bernas perlu membuat catuan bekalan beras itu kepada para pemborong beras di Sabah”, ujarnya.

Azuwan berkata, selain permintaan daripada para peruncit, pemborong beras juga mendapat permintaan dari syarikat-syarikat, NGO dan individu untuk tujuan sumbangan kepada golongan yang kurang kemampuan dan tidak berpendapatan sepanjang tempah PKP.

Justeru katanya, pengurusan tertinggi Bernas perlu menimbang semula keputusan membuat catuan beras kepada para pemborong di Sabah.

Bernas merupakan pengimport dan pembekal beras utama di Sabah dan adalah menjadi tanggungjawab utama untuk memastikan bekalan tidak terganggu.

Sementara itu, Menteri Pertanian dan Industri Makanan (MOA) Datuk Seri Dr. Ronald Kiandee pada 28 Mac 2020 berkata, stok semasa beras tempatan yang berada di peringkat kilang, pemborong dan peruncit berjumlah 523,000 tan metrik.

“Ini tidak mengambil kira stok pengeluaran beras tempatan dan beras import yang berada dalam negara.

“Buat masa ini, import beras juga tidak terjejas dan berjalan seperti sedia kala. Selain Vietnam, beras turut diimport dari negara pengeluar lain seperti Thailand, Pakistan, Myanmar, India, Kemboja dan lain-lain,” katanya.

Bernas juga diarahkan kerajaan untuk memastikan dan mempertingkatkan bekalan beras import dalam negara supaya tidak menimbulkan perasaan kurang yakin dengan kecukupan beras di negeri ini.

-End.

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.